IO VIVAT TECKELS

'IO VIVAT' BETEKENT 'HOERA, ZIJ LEVE LANG'. HET IS EEN INTERNATIONAAL STUDENTENLIED DAT DATEERT UIT DE TIJD VAN DE ROMEINEN IN LEIDEN. HET IS DUS LATIJNS. VOLGENS TRADITIE WORDT HET LIED NOG STEEDS UIT VOLLE BORST GEZONGEN DOOR DE STUDENTEN! AANGEZIEN MIJN GEBOORTEPLAATS LEIDEN IS HEB IK VOOR DEZE VROLIJKE UITDRUKKING GEKOZEN ALS NAAM VOOR DE KENNEL DWERGDASHOND LANGHAAR, SPECIAL COLORS; CHOCO- EN ZWARTTIJGER, CHOCO & TAN EN BLACK & TAN. Volgens Wikipedia: Het Io vivat is een internationaal studentenlied. Het Io vivat is ten tijde van de Bataafse Republiek in Leiden ontstaan. Het lied is opgenomen in vele studentenalmanakken en liedboeken, vooral in de 19e eeuw. De Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam en (vanaf 2006) de Rijksuniversiteit Groningen zingen het lied tijdens de opening van het academisch jaar. Het lied is te horen tijdens de afstudeerceremonie van de Wageningen Universiteit. Op de melodie zijn ook veel andere liedteksten geschreven. Bij diverse Belgische en Nederlandse studentenverenigingen en -clubs worden tevens de eerste en derde strofe gezongen aan het begin van een clubavond en/of cantus. In Gent, Antwerpen en Leuven worden de eerste, de derde en de laatste strofe gezongen. In Brussel wordt de eerste strofe van Io Vivat gezongen wanneer een prosenior (oud voorzitter) de zaal binnenkomt tijdens een cantus. In Antwerpen, Leuven en Gent wordt de eerste strofe van het Io Vivat gezongen wanneer een prosenior (oud voorzitter) dan wel senior (huidige voorzitter) van een club binnenkomt tijdens een cantus.

Eerste couplet Io vivat! io vivat! Nostrorum sanitas! Hoc est amoris poculum! Doloris est antidotum! Io vivat! io vivat! Nostrorum sanitas!

Hoera, zij leve lang! Hoera, zij leve lang! De gezondheid van de onzen! Deze is de vriendschapsbeker Met het medicijn tegen verdriet! Hoera, zij leve lang! Hoera, zij leve lang! De gezondheid van de onzen!